top of page

Чън стил Тай чи в София и Пловдив


Много популярни в интернет са материалите за Тай чи, заснети с Грандмайстор Чън Сяоуан. Неговото име е емблема не само за Чън стил, но и за Тай чи като цяло. Той е признат по целия свят за най-добрия жив майстор по Тай чи. Хубаво е, че тук в България членовете на Асоциацията имат възможност да се докоснат на живо до този човек и да учат от него. Но това става в най-добрия случай веднъж в годината за няколко дни. Междувременно тук при нас, в София и Пловдив редовно се провеждат тренировки и страшно много хора влагат време и усилия в търсене и добиване на умения и знания. Нека Ви разкажа как се случват нещата тук, при нас, в нашите зали и с нашите хора.

Цялата Асоциация - три Софийски групи и една много голяма Пловдивска група - общо над 100 човека в момента - всичко това съществува благодарение на един човек - Светослав Сомов. През 1997 той основава Тайдзицюан Център Ба Лин в Пловдив. Години наред работи усилено, за да изгради контакти с Грандмайстор Чън Сяоуан и членовете на неговото семейство и през 2007-2008 година за пръв път в България пристига първо Майстор Чън Дзюн и малко след това самият Грандмайстор Чън Сяоуан. Така Светослав Сомов слага началото на поредица от семинари с членове на фамилия Чън и осигурява на всички свои ученици достъп до Майстори по Чън стил Тай чи на най-високо световно ниво. През 2009 година благодарение на упоритата работа и високото ниво на умение, което е достигнал, Светослав бива приет от Грандмайстора за негов вътрешен ученик. Освен това Грандмайсторът го присъединява към Чън фамилията в 20-то поколение. Това е една изключително висока чест, но също така и възможност за много по-близък контакт с членовете на фамилията, по-задълбочено персонално обучение и съответно много по-високо ниво на майсторство. Той е единственият човек в България, който има възможността да учи пряко от майсторите от Чън фамилията - извън семинарните занимания, в личен контакт с тях. Затова мога да кажа, че ние, всички негови ученици, имаме уникален шанс, защото ни учи човек, който принадлежи към семейството, в което е създадено изкуството.

През 2009 година Светослав присъединява Тайдзицюан център Ба Лин към Световна Чън Сяоуан Тайдзицюан Асоциация и така неговата школа се превръща в център на Асоциацията в България. Малко по-късно отварят врати и първата, а непосредствено след това и втората група в София. Така нашият клон на Асоциацията се превръща в най-голямото обединение на хора, практикуващи Чън стил Тай чи в България. Въпреки големия брой хора и различния график на заниманията, Светослав лично преподава във всички групи към Асоциацията. Това гарантира най-високо ниво на обучение за всеки член на школата.

Да изградиш нещо толкова голямо и значимо съвсем сам и от нищото - за мен това означава много. Затова безкрайно се възхищавам на човека, успял да го направи и продължаващ да разширява и задълбочава дейността на Асоциацията.

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Все още няма етикети.
Follow Us
  • Facebook Classic
bottom of page